معجزه‌ای که مانع فروریختن گنبد حرم امام حسین(ع) به‌روی زائران شد


ضریح

علی مهاجری در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا» درباره برنامه‌های اجرایی پیرامون ضریح مطهر امام حسین(ع) و گنبد حرم مطهر آن حضرت اظهار کرد: پروژه عظیم لاغرسازی ستونهای حرم مطهر(کناره‌های ضریح) همچنین ترفیع گنبد زیبای حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) را از سال گذشته آغاز کرده‌ایم و کارهای اجرایی به‌خوبی در حال پیشرفت است.

وی با اشاره به جزئیات پیش از شروع عملیات ترفیع گنبد مطهر و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر خاطرنشان کرد: بنده و جمعی از همکاران بعد از قبول مسئولیت در ستاد بازسازی عتبات عالیات استان کرمان، تصمیم گرفتیم فعالیتی برای بازسازی عتبات عالیات توسط مردم کرمان انجام پذیرد و به همین منظور یکی از پروژه‌ها مدنظر را انتخاب کردیم.

وی یادآور شد: بعد از بررسیهای مختلف و مشورت با کارشناسان متوجه شدیم که طرح ترفیع گنبد مطهر از سالهای گذشته در دستور کار عتبه قرار داشته اما بنا به دلایل فنی عملیاتی نشده است.

رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات کرمان با بیان اینکه طرح ترفیع گنبد حرم امام حسین(ع) با موافقت تولیت حرم سید الشهدا(ع) به ستاد بازسازی عتبات عالیات و مردم کرمان واگذار شد، افزود: بعد از دریافت رضایت اولیه تولیت حرم مطهر، کارهای کارشناسی و طراحی توسط مشاوران مجرب و حاذق انجام پذیرفت.

به گفته مهاجری در طرح اولیه از سوی کارشناسان کشورمان مشخص شد که برای نگهداری گنبد جدید، شمع‌هایی باید در کنار ستونها اضافه شود و برنامه‌ریزی لازم برای این منظور ارائه شد.

نزدیکی ستونهای حرم مطهر امام حسین(ع) و مشکلات ایجادشده در روزهای پرازدحام زائران 

وی ادامه داد: بعد از مشخص شدن راهکارهای ترفیع گنبد، مسئولان تأکید کردند که از سالهای گذشته به‌دنبال تقلیل و لاغرسازی ستونها نیز بوده‌اند چرا که این موضوع یکی از مشکلات در ایام زیارتی محسوب می‌شود و نزدیکی ستونها به ضریح مطهر امام حسین(ع) مشکلاتی را در ایام پرازدحام برای زائران ایجاد می‌کند.

عدم‌پذیرش طرحهای ایتالیاییها و فرانسویها

رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات کرمان خاطرنشان کرد: در طرح ترفیع گنبد حتی ایتالیایی‌ها و فرانسوی‌ها هم طرحهایی را پیش از ما ارائه داده بودند اما سرانجام این توفیق نصیب ما شد.

مهاجری با اشاره به برنامه‌های اجرایی برای ترفیع گنبد مطهر تصریح کرد: این بنا قدیمی است و بیش از یک هزار سال قدمت دارد چرا که تاریخچه آن به زمان آل بویه بازمی‌گردد همچنین آب تا یک و نیم متری کف حرم بالا آمده و فشارهای جانبی که از سوی صحن انجام شده و طولانی بودن عمر بنا و دیواره‌ها مشکلاتی را در پی داشت.

وی افزود: گروه مشاوران ما در این طرح از نخبگان کشور محسوب می‌شوند و در ساخت سدها و برج میلاد فعالیت داشته‌اند که از توانایی و نظرات آنها برای ترفیع گنبد مطهر و لاغرسازی ستونها به همراه استحکام دیواره‌ها به نحو احسن بهره گرفتیم.

آغاز عملیات اجرایی طرح ترفیع گنبد مطهر و لاغرسازی ستونها از سال 94

مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر گفت: کار و مطالعات بعد از مشاوره‌ها به سرعت شروع شد و نهایتاً عملیاتی شد؛ اواخر سال 93 تجهیز کارگاه انجام گرفت و در سال 94 نیز تمام فعالیتها برای ترفیع گنبد مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونها به همراه استحکام یابی دیواره‌ها آغاز شد.

مهاجری خاطرنشان کرد: ابتدا در ستون اول که در باب‌الراس قرار داشت و فاصله آن یک متر و 70 سانتی متر از ضریح بود فعالیت را آغاز کردیم.

لاغرسازی و تقلیل 60درصد از هر ستون

وی درباره میزان لاغرسازی ستونها و تاثیرگذاری آن گفت: در این طرح 60 درصد از این ستون را لاغر می‌کنیم یعنی فاصله یک متر و 70 سانتی متری از ستون نزدیک به ضریح است را به بیش از چهار متر رسانده‌ایم؛ حدوداً در همه ستون‌ها بیش از دو متر و نیم به فضای موجود اضافه می‌شود.

وزن 1200تنی گنبد موجود امام حسین(ع)

مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر تاکید کرد: کار حساس و سختی را در حال انجام هستیم؛ گنبد موجود 1200 تن بار دارد و وزن موجود روی این ستون‌ها است؛ در هر صورت این بنای خسته باید ترمیم، مرمت و مقاوم سازی و لاغر سازی شود؛ یعنی لاغرسازی و استحکام بخشی دیواره‌ها در گنبد نیز تاثیرگذار است و همه این فعالیتها به یکدیگر بستگی دارد بنابراین با نظم، دقت و کارشناسی در حال فعالیت هستیم.

مهاجری توضیح داد: استفاده از تکنولوژی روز و امکانات موجود و آخرین ابزار و مصالح و نیروهای کارآمد باعث شده، پروژه بی‌نقصی را از ابتدا شاهد باشیم.

به گفته وی اکثر نیروهایی که در این طرح فعالیت دارند به صورت تبرعی فعالیت می‌کنند و تاکنون هیچ مشکلی برای هیچ یک از کارگران از لحاظ ایمنی پدید نیامده و کارگران با عشق و علاقه مشغول تلاش هستند.

آزمایش خاک تا عمق 26متری/ استفاده از بتن با مقاومت دو تن بر یک سانتی‌مترمربع

مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر تصریح کرد: در پروژه لاغرسازی و تقلیل ستونها کارها بسیار با دقت و مطالعاتی انجام شده و حتی خاک تا عمق 26 متری ستونها نیز مورد آزمایش قرار گرفته و هیچ مشکلی وجود ندارد.

مهاجری متذکر شد: در گذشته ستونها از آجر بوده اما در حال حاضر برای ساخت ستونهای جدید از بتن استفاده شده و مقاومت آن «دو تن بر یک سانتی‌مترمربع» است که بتن خودمتراکم محسوب می‌شود و دارای ترکیبات ویژه و ضد انفجار است.

نصب شمع در اعماق زمین برای مقاوم‌سازی

وی ادامه داد: برای اینکه پایه‌های ستون ضریح مطهر امام حسین(ع) رها نشود تا بار اضافه بر آن قرار بگیرد، شمع‌هایی را در اعماق زمین نصب کرده و محکم‌کاری می‌کنیم تا ریشه و پایه ستونها نگهداری شده و بر جای خود بایستند ضمن اینکه این کار مهم را به صورت زوج انجام می‌دهیم.

مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر درباره نحوه شمع زدن در ستونها و مقاوم سازی طرح توضیح داد: با دستگاههای حفاری اطراف ضریح را کنده و شمع‌کاری می‌کنیم؛ این شمعها را در عمق چهار متری زمین فرو می‌بریم که البته این کار در فواصل 50 سانتی‌متری به‌صورت منظم و به وسیله کابلهای کشی که در تاج سدها به کار می‌رود به یکدیگر دوخته شده که در پایان کار به وضوح مشخص می‌شود که چهار طرف ستون به یکدیگر دوخته شده است.

بتن‌ریزی برای نگهداری ستونها

مهاجری ادامه داد: گودال تمامی این شمعها با بتن مسلح شده پُر شده است به‌گونه‌ای که حتی اگر ستونها هم کمی سست شود به‌دلیل اقدامات صورت گرفته، ضریح سر جای خودش قرار خواهد گرفت.

وی خاطرنشان کرد: در سال 1390 که برای کار مطالعاتی خاک و جنس آن به حرم مطهر امام حسین(ع) آمدیم، دستگاههای اسکن خاک و زمین را با خود به این محل حمل کردیم و تا عمق 35 متری زمین درون آن را به‌صورت علمی مورد بررسی قرار دادیم.


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.